ARQLY INREDNING PRESENTERAR: Liten textilskola – Ull

Ullfiber är ett naturligt material som är hår från pälsen av får och andra ullbärande djur. Det är den första textila fiber vi människor började använda. Ull har många fördelar som gör det till ett populärt val för inredning, eftersom det har många fördelar som värme, mjukhet, hållbarhet och miljövänlighet. Ull kan blandas med andra fibrer och vävas för att göra tyger som tweed, gabardin, herringbone och flanell. Ull har ett naturligt fett, lanolin, som gör den smutsavvisande och förebygger att fläckar absorberas på tyget. Ullen kan blandas med viskos, silke eller polyester som påverkar pris och skötsel.

Av ull kan man göra möbeltyger, gardiner, mattor, kuddar, plädar och mycket mer. Ull ger en naturlig och mysig känsla och finns i många olika färger och mönster.

  • Ull är mjuk och skön, den har en fin och smidig struktur som känns behaglig.
    Ull kan också anpassa sig efter form och rörelser, vilket ger en god passform och komfort
  • Ull är hållbar och långlivad, det är ett starkt och elastiskt material som kan motstå slitage och tvätt. Ull kan också återhämta sig från veck och skrynklor, vilket gör det lättskött och praktiskt.
  • Ull är miljövänlig och förnybar, det är ett biologiskt nedbrytbart material som inte bidrar till avfall eller föroreningar. Ull kommer från får som klipps flera gånger om året, vilket ger en kontinuerlig tillgång till råvaran.
  • Ull är antibakteriell och luktfri, den har en naturlig förmåga att motstå bakterier och dålig lukt, eftersom den innehåller fettet lanolin behöver den inte tvättas lika ofta som andra material, utan kan ofta vädras i stället.
  • Ull kan vara känsligt och kräva särskild skötsel, den kan lätt skadas av felaktig tvätt, torkning eller lagring. Ull kan också krympa eller filta sig om det utsätts för mycket friktion eller värme. Ull kräver därför försiktig hantering och speciella tvättmedel.
  • Ull kan vara allergiframkallande eller irriterande för vissa personer, den kan orsaka allergiska reaktioner eller hudirritationer hos personer som är överkänsliga mot ullfibern eller lanolinet. Ull kan också kännas stickig eller kliande för vissa personer, särskilt om den är grov eller tjock.

Det finns både för- och nackdelar med ullfiber, beroende på vad du vill använda den till och hur du vill ta hand om den. Vi projekterar inredning och har hög kompetens, bland annat inom textil, välkommen att kontakta oss så hjälper vi till med din miljö! 

Tellus växer fram!

På första parkett till Maren i centrala Södertälje tornar kv Tellus 5 upp sig. En byggnad som kommer att imponera med sina 16 våningar. Byggnaden

Läs mer