Vad gör en inredningsarkitekt?

Vi passade på att ställa lite frågor till våra kollegor Emma och Marie-Louise på vårt kontor i Norrköping om vad det innebär att jobba som inredningsarkitekt.

 

Vad gör en inredningsarkitekt?

Vi arbetar med det praktiska och mätbara som funktion, hållbarhet, miljö och ekonomi. Men även med subtila behov som ljus, ljud, material, dofter, kontraster, akustik, rymd, färg, form och strukturer. Att väva samman de båda delarna är en av inredningsarkitektens viktiga uppgifter.
Att få bidra till en bättre dag på jobbet eller i skolan, att få se människor trivas och prestera i våra miljöer är den stora och roliga belöningen för vårt arbete.

Vi följer en tydlig process som är knuten till olika stadier i projektet och skapar en slutprodukt där eventuella svårigheter vänds till möjligheter, kundens önskemål och behov vägleder.

 

Hur arbetar Arqly med inredning?

I korta drag börjar ett projekt med ett platsbesök hos kunden för att känna av behov och se möjligheter. Sedan följer arbete på kontoret med att ta fram skisser/ritningar och eventuella kulör och materialförslag.

Vi arbetar i nära samarbete med uppdragsgivaren och bollar idéer fram och tillbaka för att knyta ihop miljöerna till en fungerande helhet, ibland med varierade kulörteman i olika delar som bidrar till igenkänning och förenklar kommunikationen i lokalerna.

Olika materials naturliga karaktär och utseende kan bli en del av färgsättningen som tillsammans med färgaccenter stärker rumsligheter och skapar en funktionell dynamisk miljö.

Som alla seriösa inredare/inredningsarkitekter arbetar vi företrädesvis med Inredning av hög kvalité som är certifierad enligt Svanen, EU-blomman eller möbelfakta som värnar om miljö, kvalité och socialt ansvar.

 

Vad är viktigt för att en inredning ska hålla över tid?

Arbeta med designmanagement, att skapa en egen profil och tänka långsiktigt, felet många gör är att ta ett rum i taget när det blivit pengar över i kassan. Det resulterar alltid i en spretig ogenomtänkt miljö.

Bättre då att göra en plan, hur ska vi och vår miljö se ut om låt säga fem år. Vad vill vi förmedla till våra kunder? En inredningsarkitekt kan skapa den planen, sedan investerar man när man har råd, ett rum i taget, man vet vart man är på väg och resultatet bir en harmonisk miljö som håller över tid, som kan kompletteras och utökas när behoven ändras.

 

Hur kan man spara pengar genom att anlita en inredningsarkitekt?

En del av svaret ligger under föregående fråga men pengar kan också sparas genom att bli medveten om vilka kvalitetsprodukter som har ett bra andrahandsvärde, lång livslängd och som även går att renovera under flera årtionden framåt.

Det sista och viktigaste sättet att spara pengar är att ta hand om företagets humankapital.
Det gör man med en arbetsmiljö som medarbetarna kan knyta an till, trivas och utvecklas i, där man känner sig bekräftad och synliggjord av att uttalade behov har beaktats, där man trivs minskar sjukfrånvaro och produktivitet ökar.

På Arqly välkomnar vi alla typer av projekt, kontor, lokalanpassningar,  förskolor, skolor, bibliotek, äldreboenden, LSS/grupp-boenden, kyrkor/församlingshem, hotell och restaurang, konferensanläggningar, sjuk/tandvårdsvårdsinrättningar.

 

Vill du ha hjälp med inredning i ett projekt?  Tveka inte att höra av dig till Marie-Louise eller Emma om du har en idé, vision eller något projekt du vill bolla med oss.

Inred med stil!

ARQLY INREDNING PRESENTERAR: Stilarter Att inreda efter sin personlighet är ett kreativt och givande sätt att skapa ett utrymme som verkligen känns som ditt eget.

Läs mer

Construction Management

Byggprojekt är komplexa och kräver mycket och varierad kompetens. För att göra det enklare, men ändå behålla kontrollen över projektet, kan byggherren använda sig av

Läs mer