Kvinna jobbar

Vad gör en Arkitekt?

På Arqly är vi cirka trettio stycken medarbetare som arbetar på Affärsområdet Arkitektur. Vi är arkitekter, inredningsarkitekter, byggnadsingenjörer, miljöbyggnadssamordnare och sakkunnig av Tillgänglighet. Vi utgår från våra kontor i Norrköping, Stockholm, Ludvika och Borlänge, men vi arbetar med projekt i hela Sverige.  

Vi passade på att ställa några frågor till Tove Söderström som arbetar som Arkitekt SAR/MSA hos oss! 

Vad gör en arkitekt? 

Som arkitekt får man vara med och utveckla samhället i både stort och smått. En arkitekt kan vara med och utforma allt från stora stadsdelar, till enskilda privatbostäder. Överallt där det finns byggd miljö kan arkitekten vara med och bidra med sin kunskap, t.ex. om hur vi bäst kan anpassa byggnaden till sitt ändamål eller vilken färgsättning som passar bäst i olika miljöer. Det är ett väldigt varierande och roligt yrke! 

Hur kom det sig att du blev arkitekt? 

Jag har alltid varit intresserad av samhället runt omkring mig, av design, färg och form. Samtidigt gillar jag att ha tydliga ramverk och regler att förhålla sig till. Jag visste tidigt att jag ville ha ett kreativt arbete och tyckte att det verkade spännande med just arkitektur, där man får lite av varje av just de sakerna som intresserar mig mest.  

Hur tror du att arkitekturen kommer utvecklas i framtiden? 

Jag tror att de stora miljöfrågor vi står inför nu kommer att ha stor påverkan på hur vi ser på byggnader och våra hem. I framtiden tror jag att man kommer behöva bli mycket mer effektiv med det man bygger och att det kommer utvecklas nya, mer ekologiskt hållbara material samtidigt som förmågan att återanvända befintligt byggmaterial kommer att bli större. Detta tror jag kommer speglas i hur kommande modern arkitektur ser ut.  

Kan man anlita Arqly för konsultation inom arkitektur? 

Vi kan hjälpa till med både stora och små projekt, från inredningskonsultation av ert kontor till att ta fram en ny detaljplan. 

Är arkitekt en skyddad titel? 

Att använda titeln Arkitekt i Sverige är helt fri. Dock är titlar som Arkitekt SAR (Sveriges Arkitekters Riksförbund), SIR (Sveriges Inredningsarkitekters Riksförbund), LAR (Landskapsarkitekternas Riksförbund) och FPR (Fysiska Planerares Riksförbund) skyddade titlar som visar att arkitekten är utbildad inom arkitektur. Så håll utkik efter dessa förkortningar för att säkerställa att arkitekten du arbetar med har en relevant utbildning. 

Vilken utbildning krävs för att bli arkitekt? 

Till Sveriges olika arkitektskolor så kan man söka in både genom att redovisa betyg, men också via konstnärliga arbetsprov. Kravnivån är lite olika, men betygströskeln och den konstnärliga höjden på arbetsproverna är förhållandevis hög och det är ett stort antal sökande till några få platser. I Sverige finns arkitektutbildningar på Chalmers i Göteborg, KTH i Stockholm, LTH i Lund och på Umeå Universitet. Givetvis finns det utbildningar i andra länder, där några av våra anställda har utbildningar från bland annat Danmark, Singapore och Holland. 

 

Tack för svaren Tove! Här kan du se mer om vilka som arbetar på vårt affärsområde arkitektur. Vill du veta mer? Tveka inte att höra av dig om du har en idé, vision eller något projekt du vill bolla med oss! 

 

Val av entreprenadform

Entreprenader Det finns två huvudtyper av entreprenadformer i Sverige – Totalentreprenad och Utförandeentreprenad. Dessa kan också kombineras och ha olika ansvarsfördelning mellan beställare och entreprenad.

Läs mer