Byggnadshöjd, totalhöjd eller nockhöjd?

När det kommer till att bygga nytt eller ändra en befintlig byggnad, är det viktigt att förstå de olika begreppen som reglerar byggnadens höjd i förhållande till detaljplanen. Vi hjälper dig att reda ut vad som är vad!

Det finns flera sätt att beräkna en byggnads höjd, bland annat Byggnadshöjd, Totalhöjd och Nockhöjd. Alla tre förhåller sig till Medelmarknivån om inte detaljplanen anger något annat.

.

Medelmarknivå

Medelmarknivå ska beräknas på den nya marknivån, det vill säga den nivå som kommer att gälla efter att byggnationen är färdigställd. Om marken runt byggnaden inte är helt platt, beräknas medelmarknivån genom att ta hänsyn till markens högsta punkt vid byggnadens fasad och den yta som den täcker (A1). Samma högsta punkt används för att beräkna ytan på de övriga fasaderna (A2, A3, A4). Dessa ytor summeras och delas med byggnadens omkrets för att fastställa höjdskillnaden mellan den högsta punkten och medelmarknivån.

Byggnadshöjd

Byggnadshöjden mäts upp till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör taket. Om det finns takkupor, kan det 45-gradiga takplanet i vissa fall mätas från takkupan. Kontakta oss om du vill veta vad som gäller för ditt projekt.

Totalhöjd

Totalhöjden beräknas från medelmarknivån till byggnadens högsta punkt. Det kan inkludera till exempel skorstenar, antenner, master och hisschakt.

Nockhöjd

Nockhöjden beräknas från medelmarknivån till yttertakets högsta punkt. Till skillnad från totalhöjden så räknas inte skorstenar, antenner etc in.

Definitioner för Markmedelnivå, Totalhöjd och Nockhöjd enl. Boverket. Definition för Byggnadshöjd enl. Plan- och byggförordningen. Har du frågor om vad som gäller för just din byggnad? Tveka inte att kontakta oss för rådgivning eller hjälp med att tolka detaljplanen!

Arqly växer | Dalarna

I augusti hälsar vi Tom Teneberg, Felicia Andersson och Shanti Pisto-Forsberg varmt välkomna till vårt kontor i Borlänge! I och med detta har vi 12

Läs mer